Menu

Zioła w kuchni, kosmetyce i medycynie.

 

PIETRUSZKA - pasuje do potraw rybnych, zup, rosołu,

twarogu, sosów, surówek i sałatek.

 

Sok na wypryski: zmiksuj pół szklanki świeżej zieleniny.

Sokiem przemywaj twarz dwa razy dziennie.

Rozjaśnia piegi i ciemne przebarwienia.


 

MAJERANEK - stosowany najczęściej do tłustych mięs,

pasztetów drobiowych i pieczonej gęsi.

Poprawia smak zup grochowej, fasolowej i kartoflanki.

Ekstrakt na bóle reumatyczne: 100 g suchego ziela wymieszaj

z połową litra oleju podgrzanego do temp. 60°C.

Następnie przyłóż ciepły okład na bolące miejsce

i pozostaw na godzinę.


TYMIANEK - używa się go do potraw mięsnych, ryb, zup, sosów, omletów,

duszonych warzyw, ziemniaków purée, pizzy, zapiekanek i makaronów.

Kąpiel tymiankowa: 100 g ziela zalej litrem wrzątku, przecedź.

Napar wlej do wanny z ciepłą wodą. Zażywaj kąpieli 10–15 minut.


 

BAZYLIA - doskonała do makaronów i pizzy, zup i sosów pomidorowych,

do sałaty, fasolki szparagowej, zup i sałatek.

Herbatka na trawienie: łyżkę suszonych liści zalej szklanką wrzątku.

Parz pod przykryciem 15–20 minut. Pij po pół szklanki 3–4 razy dziennie.


OREGANO - wzbogaca smak potraw z pomidorów, bakłażanów, cukini,

duszonego mięsa, zapiekanek i zup, sałatek oraz pizzy.

Napar do płukania gardła: dwie łyżki wysuszonego i rozdrobnionego ziela

zalej dwoma szklankami wrzątku. Odstaw na 15 minut.

Przecedź. Naparem płucz jamę ustną i gardło dwa razy dziennie.


KOPER - wzbogaca smak koktajli warzywnych, zup, zwłaszcza chłodników,

gotowanych i duszonych warzyw, potraw z jajek i sosów.

Napar na kolkę: 3–4 nasionka kopru zalej szklanką wrzątku.

Parz pod przykryciem 10–15 minut. Podawaj dziecku po jedzeniu.


MIĘTA - najlepsza do deserów, drinków z alkoholem,

napojów chłodzących, np. ice tea, oraz sosów mięsnych.

Herbatka na niestrawność: łyżkę ziela zalej szklanką wrzątku.

Parz pod przykryciem 10 minut. Pij po pół szklanki naparu 2–4 razy

dziennie pół godziny przed jedzeniem.


SZAŁWIA - można ją dodawać do tłustych mięs (kaczek i gęsi), jaj, serów

i zapiekanek. Wzbogaca smak zupy cebulowej oraz smażonych

i zapiekanych ziemniaków.

Herbatka szałwiowa: łyżkę suchych liści zalej szklanką wrzątku.

Dodaj do smaku cytrynę i łyżeczkę miodu.

Pij 3–4 razy dziennie, najlepiej zamiast czarnej herbaty.

Partnerzy: