Zioła w kuchni, kosmetyce i medycynie.
PIETRUSZKA - pasuje do potraw rybnych, zup, rosołu,
twarogu, sosów, surówek i sałatek.
Sok na wypryski: zmiksuj pół szklanki świeżej zieleniny.
Sokiem przemywaj twarz dwa razy dziennie.
Rozjaśnia piegi i ciemne przebarwienia.
MAJERANEK - stosowany najczęściej do tłustych mięs,
pasztetów drobiowych i pieczonej gęsi.
Poprawia smak zup grochowej, fasolowej i kartoflanki.
Ekstrakt na bóle reumatyczne: 100 g suchego ziela wymieszaj
z połową litra oleju podgrzanego do temp. 60°C.
Następnie przyłóż ciepły okład na bolące miejsce
i pozostaw na godzinę.
TYMIANEK - używa się go do potraw mięsnych, ryb, zup, sosów, omletów,
duszonych warzyw, ziemniaków purée, pizzy, zapiekanek i makaronów.
Kąpiel tymiankowa: 100 g ziela zalej litrem wrzątku, przecedź.
Napar wlej do wanny z ciepłą wodą. Zażywaj kąpieli 10–15 minut.
BAZYLIA - doskonała do makaronów i pizzy, zup i sosów pomidorowych,
do sałaty, fasolki szparagowej, zup i sałatek.
Herbatka na trawienie: łyżkę suszonych liści zalej szklanką wrzątku.
Parz pod przykryciem 15–20 minut. Pij po pół szklanki 3–4 razy dziennie.
OREGANO - wzbogaca smak potraw z pomidorów, bakłażanów, cukini,
duszonego mięsa, zapiekanek i zup, sałatek oraz pizzy.
Napar do płukania gardła: dwie łyżki wysuszonego i rozdrobnionego ziela
zalej dwoma szklankami wrzątku. Odstaw na 15 minut.
Przecedź. Naparem płucz jamę ustną i gardło dwa razy dziennie.
KOPER - wzbogaca smak koktajli warzywnych, zup, zwłaszcza chłodników,
gotowanych i duszonych warzyw, potraw z jajek i sosów.
Napar na kolkę: 3–4 nasionka kopru zalej szklanką wrzątku.
Parz pod przykryciem 10–15 minut. Podawaj dziecku po jedzeniu.
MIĘTA - najlepsza do deserów, drinków z alkoholem,
napojów chłodzących, np. ice tea, oraz sosów mięsnych.
Herbatka na niestrawność: łyżkę ziela zalej szklanką wrzątku.
Parz pod przykryciem 10 minut. Pij po pół szklanki naparu 2–4 razy
dziennie pół godziny przed jedzeniem.
SZAŁWIA - można ją dodawać do tłustych mięs (kaczek i gęsi), jaj, serów
i zapiekanek. Wzbogaca smak zupy cebulowej oraz smażonych
i zapiekanych ziemniaków.
Herbatka szałwiowa: łyżkę suchych liści zalej szklanką wrzątku.
Dodaj do smaku cytrynę i łyżeczkę miodu.
Pij 3–4 razy dziennie, najlepiej zamiast czarnej herbaty.